Dansklærerens oplevelse med Science Lejrskole

Politiker Klaus Mygind (SF) besøger Skansen

Københavns Lærerforenings Kolonier har udviklet undervisningsforløb til årets lejrskoler. Et koncept, der kaldes NaturligVis på Koloni - Science Lejrskole. Kom med Sakskøbing Skole på lejrskole på koloniejendommen Strandlyst på Langeland.

At deltage i Science Lejrskole som dansklærer kan være en udfordrende, men også lærerig oplevelse. Det oplevede Anne Gitte Poulsen, en dansklærer fra Sakskøbing Skole, der var på Science Lejrskole med sine 8. klasseelever på en af Københavns Lærerforenings Koloniers ejendomme på Langeland.

Lejrskolen blev særligt lærerig, for Anne Gittes kollega måtte melde afbud i sidste øjeblik, og de naturfagselementer, som hendes kollega egentlig havde ansvaret for, måtte hun finde en måde at sætte sig ind i. Det blev derfor en uventet lærerig oplevelse for hende og vikarkollegaen, der tog afsted på Science Lejrskole. Anne Gitte måtte tilpasse undervisningen og forholde sig til i sit eget faglige arbejde som dansklærer.

”Det, at der ligger de der sådan lidt klar parat undervisningsforløb, tror jeg bare, er rigtig godt. Så det giver nogle nye, gode idéer til undervisningen, siger Anne Gitte.

Naturlyde i undervisningen var et hit

Anne Gitte fandt stor glæde i at arbejde med naturlyde i undervisningen med undervisningsforløbet ”Hvad larmer på kolonien?”. Hun så det som en unik mulighed for at forbinde de digitale og naturlige lydoplevelser.

“Dette med lyde i naturen kunne jeg faktisk godt lide, fordi de er så digitaliserede hele tiden. Så man glemmer at lytte den anden vej. Der skulle eleverne jo så gå ud og finde ud af, hvilke lyde de hører” forklarer dansklæreren.

Anne Gitte lod sine elever gå ud og optage lyde i naturen omkring lejrskolen, som de senere kunne bruge i skriveforløb som novelle- eller digtskrivning. Produktet i naturlydsforløbet endte med at være et digt eller en rap opført for klassen med et beat fremstillet af naturmaterialer fx sten, pinde, muslinger eller bølgebrus og sus fra trætoppene. På den måde integrerede hun sanselige indtryk i en skriftlig kontekst, hvilket skabte en rigere oplevelse for eleverne.

Tænke på nye måder

Anne Gitte bemærkede også, at Science Lejrskole bød på anderledes aktiviteter til undervisningen, end hun selv ville været kommet på.

“Jeg tror ikke, at jeg var kommet i tanke om at gå ind og bruge aktiviteten med naturlyde, hvis ikke I havde haft den der liggende. Der kan jeg lige tænke frem, at det kan man bruge i et danskforløb senere hen, og så tager vi denne med,” fortæller Anne Gitte.

Alt i alt gav Science Lejrskole Anne Gitte nye idéer til, hvordan hun kunne tænke tværfagligt i sin danskundervisning.

Ønsker du at prøve NaturligVis på Koloni – Science Lejrskole, kan du enten booke en af Københavns Lærerforenings Koloniers ejendomme til din lejrskole, hvor alle undervisningsforløb og -materiale er en del af prisen, eller du kan selv downloade alle undervisningsforløb på kolonierne.dk/science-lejrskole

NaturligVis På Koloni – Science Lejrskole er finansieret af Novo Nordisk Fonden.