Jeg er kæmpefan!

Sammenhold og relationerpå tværs af årgange

Sådan lyder det fra Anna Zoe Hal Hermansen, der er lærer på Ellebjerg Skole og kolonileder for skolens sommerkoloni.

I uge 32 – lige inden børnene starter i skole – tager 50 børn fra Ellebjerg Skole på kolonien Feriegården i Ellinge Lyng. Det giver en blid overgang fra ferie til skoletid.

Kolonien er en del af skolelivet, og den er meget mere end det.

Der er masser af tid og overskud på kolonierne, og det er her, personalet får igangsat en masse projekter som bevægelses- og kreaværksted, som de ikke har tid og overskud til i hverdagen.

En bred børnegruppe

På kolonien kommer en god kombination af såvel ressourcestærke som ressourcesvage børn. Og for nogle af børnene er kolonien den eneste ferie, de kommer på.

Vi tager i Sommerland Sjælland og på stranden og bader. Vi har god tid, og de voksne er med kun for børnenes skyld. Det er der nogle, der aldrig rigtig har oplevet før, siger Anna Zoe.

Lærerne kan finde på at prikke til nogle af de børn, der vil have ekstra godt af at komme på koloni, og hvor forældrene måske er lidt usikre på, hvad det går ud på. Men året efter komme de igen af sig selv.

Der er en fed dynamik i gruppen. I starten er børnene lidt forsigtige og holder sig til deres egen klasse, men i løbet af ugen lærer de hinanden godt at kende og er sammen på kryds og tværs. Det er rigtig godt for sammenholdet på skolen.

Populær koloni

Hvert år tilmelder 70-80 elever sig, og mange må afvises – også selvom skolen har sat telte op i haven og har inddraget vagtværelset som ekstra sovepladser. Alle i september begynder børnene at spørge til sommerkolonien.

Børnene er med år efter år, indtil de stopper i 9. klasse, så vi kan følge deres udvikling og kender dem rigtig godt. Det er uvurderligt for hverdagen på skolen, for der sker altså noget, når man ser hinanden med morgenhår.

Traditioner er der mange af, og de skal ikke laves om, for børnene er vilde med dem. Det samme gælder madplanerne. Der er en tryghed i at vide, at det er sådan her, det er. Det eneste (næsten), der bliver justeret, er temaet til afslutningsfesten – i år gælder det ’Hawaii’.

Der er også rift om pladserne blandt personalet. Rigtig mange medarbejdere har været det MANGE år i træk. De har deres egne børn med, som lærer forældrenes arbejdsliv og de andre børn at kende. Herudover kommer mange personaler på besøg i fritiden.

Kolonierne giver SÅ meget mening og hænger sammen på alle måder

slutter Anne Zoe, der i år kan år fejre 10-års jubilæum som kolonipersonale.

Ellebjerg Skoles koloni har eksisteret i 18 år.