Kjell Knoblauch fejrer 50-års jubilæum som kolonileder

Der er venteliste til at være frivillig på rugbykolonien

Der er nogle, som vier deres liv til at gøre en forskel for andre. Sådan en er Kjell Knoblauch. Han kan i år fejrer 50-års jubilæum som kolonileder på Københavns Lærerforenings Kolonier.

Kjell har i sine 50 år som kolonileder været rundt mange steder i landet, men de sidste 18 år har han været på kolonien Nørrevang i Rørvig, der er en koloni, som den samme skole bruger hvert år. Kolonierne har altid været en del af Kjells liv:

”Jeg gik på Kirsebærhavens Skole i Valby. Fra 2. klasse til 3. real var jeg med som kolonibarn. Der var det traditionen, at man tog afsted 23 dage kun drenge. Så blev jeg vikar i en ung alder på Kirsebærhavens Skole, og så lokkede de mig med på koloni som medarbejder. Og jeg har hængt ved siden. Jeg kan ikke forestille mig en sommerferie, hvor jeg ikke lige skal op og sige hej. Når jeg kommer her op til Rørvig, så siger den tilsynsførende: ’Der kommer Kjell, velkommen hjem’.”

kjell

Fællesskab, integration og sammenhold på tværs af alder

Kolonierne kan noget helt særligt, når det gælder børnene. Det er Kjell ikke i tvivl om, og han ser ofte nogle andre sider af børnene, end han ser i skolegården:

”Det er så fint at se de piger og drenge, der i skolens testsystem ikke klarer sig så godt, men heroppe på kolonien viser de nogle sociale kompetencer, som i den grad skinner igennem. De hjælper de små, og hvis nogen er kommet til skade eller har fået en flåt, så er de også meget omsorgsfulde,” siger Kjell.

”Jeg vil fremhæve tre ting, som gør kolonierne så betydningsfulde for børn. Det er: Fællesskab, integration og sammenholdet på tværs af alder. I går sad vi alle sammen og sang udenfor på sådan en  skøn sommeraften, og det var lige, så jeg fik gåsehud. Det skaber et fællesskab, at man hygger sammen. Børnene selv nævner også fællesskabet, når de skal sige, hvad det bedste ved kolonien er,” siger Kjell.

”Vi gør en forskel”

Der er nogle faste traditioner på kolonierne, og det er det samme, der begejstrer børnene i dag, som det var før i tiden.

”Jeg ser stadig børn og glæden ved naturen, og at de kommer og siger, at de har set en hugorm, og så er det hammet fra en stålorm. De bader ved stranden 3-4 gange om dagen. Det er koldt, men de hopper i vandet alligevel. Det var sidste aften i går, og så sidder de der og kigger på solnedgangen og ligger henslængt i sandet og hygger sig,” siger Kjell.

Kolonien i Rørvig er en skolekoloni, og det er derfor børn og medarbejdere fra den samme skole, der deltager.

”Det arbejde, vi udfører her på kolonien, trækker tråde helt ind i skolegården. Når vi ser børnene i skolen efter sommerferien, så har man sådan et koloniblik, og så smiler man, og så smiler børnene tilbage, fordi man har set dem i nogle andre situationer. Vi gør en forskel, det gør vi helt klart.”

Tag afsted på koloni

Til spørgsmålet, om Kjell er kolonileder igen til næste år, lyder svaret:

”Når man kommer hjem efter kolonien i sin egen seng og har fået sovet lidt, så er man selvfølgelig med igen til næste år. Jeg vil anbefale alle at tage af sted som medarbejder. De 1-2 uger du bruger i sommerferien, kommer tifold igen,” siger Kjell.

Stort tillykke til Kjell Knoblauch med 50-års jubilæet som kolonileder.