Østersøen

Østersøen

Østersøen

Østersøen

Kolonien Østersøen ligger ensomt og majestætisk på kanten af en høj skrænt, lige ud til Østersøen, ca. 7 km sydøst for Stege. Grunden er på 22.000 m2, hvor en stor del er dækket af en lille skov.

Huset er oprindeligt opført som badehotel i 1925, og selv om bygningen er gennemrestaureret med bl.a. en meget smuk verandastue, er der stadig lidt svundne tiders badehotelsstemning over stedet. F.eks. har mange værelser direkte udsigt over havet. Lærerforeningen købte stedet i 1933, og siden har det fungeret som koloni.
De nærmeste naboer er spredtliggende gårde, så hvis man ikke råder over transportmidler, er man ret afskåret fra omverdenen. Der er mulighed for leg og begrænsede boldaktiviteter på grunden, men den helt store attraktion på Østersøen er havet og stranden, som ligger lige uden for døren – 50 trin ned ad en stejl trætrappe.

Vil man på længere udflugter er Møns Klint, de berømte kirker med kalkmalerier og Stege oplagte udflugtsmål.

Bemærk kørselsvejledningen:

GPS/Google Maps: Indtast Strandstensvej i Tøvelde (hvis du indtaster Bringtoftevej, sender gps’en dig på vildspor). Følg Strandstensvej (grusvej) ca. 2 km, så kommer Bringtoftevej på din højre hånd, og kolonien ligger for enden af den 1 km lange grusvej. Busser kan vende helt ude ved kolonien.

Faciliteter

Wifi

TV

Husdyr ikke tilladt

Bålsted

Fodboldbane

Grill

kullgrill

Afstand til butik

7.0 km

Afstand til vand

10 m

Bordtennis/bordfodbold

Tilkøb af rengøring

4.000,00 kr.

Tilkøb af festservice

Ja, kontakt tilsynførende for mere information

Tilkøb af mad samt tilberedning

Vi henvender til catering under praktisk information

Bordmål

9 borde af B 80 cm x L 180 cm, 1 bord af B 80 x L 120 cm

Højstol

Praktisk information

Adresse

Kolonien Østersøen
Bringtoftevej 9, 4780 Stege

Tilsynsførende

Laura & Jacob La Cour Rasmussen
Tlf.: 6118 4245/4129 6825

Læge

Akut tlf. 1818

Lokalområdet

Koloniens natur

Kolonien ligger 12 meter over havet, med direkte adgang ad en smal trappe til stranden, hvor bølgerne slår ind over den brede sandstrand.

Stranden

Stranden afsluttes ind mod land af de 12 meter høje klinter, hvor isen for mange tusind år siden har skubbet havbund op på land. Vandet tager hvert år lidt af klinten og ud for kolonien er der derfor lagt store sten som kystsikring, så klinten ikke forsvinder her. På stranden kan I finde masser af sten af forskellig art og størrelse, spiseligt tang på stenene i vandet og gå på jagt i vandet efter rejer, muslinger, fladfisk, hundestejler mm. I klinterne på stranden har digesvaler deres redehuller, hvorfra de kaster sig ud for at fange insekter til ungerne i de tidlige sommeruger. Hullerne kan være op til 1 meter dybe og ungerne er dermed godt beskyttet mod rovdyr, både pga. hullernes dybde og redernes placering højt oppe på klinten. Digesvalerne vender tilbage til de samme redehuller år efter år.

Omkring kolonien

Mod øst på grunden er en blandet skov helt ud til klinten. Skoven er domineret af halvstore bøge. Derudover vokser ahorn, mirabel, elm, lærk, birk, navr, snebær, ask, hindbær, slåenbuske, vedbend mm. For enden af skoven bor dværgflagermus i klinten og kommer op i skoven for at jage i skumringen.

Grunden afgrænses på de øvrige sider ind mod land af halvstore bøgetræer, rød-el, asketræer, hvidtjørn, mirabel, store ahorn, eg, lærk, hyld, hunderose og en svampeangrebet bøgestub. Langs græsplænen vokser bl.a. vild kørvel, skvalderkål, skovmærke og tusindfryd.

Går I 1,5 km ad stranden mod øst, kommer I til Tøveldestenen. Stenen anslås til at veje 160 tons og er en af de 10 største kendte sten i Danmark. Ifølge en beretning fra 1851 er Tøveldestenen så stor, ”at Heste og Vogne kan holde paa den”. Det er ikke nemt at afprøve i dag, da stenen ligger på 1,5 m vand og omtrent 80 meter fra land. Stenen består af grå granit med et lilla skær og tjener som rasteplads for skarver.

Forespørgsel