Forældrehistorie med Marie Askehave

Stor frihed og nye fællesskaber
Aktivitetskort

Som forældre har vi fået en lidt for dominerende opfattelse af, at børn ikke skal gøre noget, som de ikke har lyst til.

En skrattende husskade sætter sig på en tagrende, mens eftermiddagens sidste solstråler glider langsomt ned fra hustagene.

Vi befinder os i Vanløse. På en rolig villavej med høje ligusterhække. På fortovet står skuespilleren Marie Askehave og hendes datter Ingrid og venter på en lille snak og gåtur i kvarteret.

Hvordan fandt I frem til, at Ingrid skulle på sommerkoloni?

“Det er jo en kæmpe oplevelse for sådan et ungt menneske at få lov at komme afsted en hel uge. Ingrid har før prøvet at være afsted med nogle venner, men hun skal faktisk på outdoorkoloni alene, fordi jeg har overtalt hende til det,” siger Marie og puffer lidt drillende til sin datter.

“Altså, jeg lytter jo ikke til alt, hvad min mor siger, men lige med det her kan jeg godt forstå hende. For jeg behøver jo ikke at slæbe mine venner med overalt,” siger 12-årige Ingrid og smiler.

Hvad synes du så om at være ude i naturen, Ingrid – og hvad glæder du dig til?

“Jeg glæder mig til at møde de andre og prøve en masse aktiviteter, og så kan jeg ret godt lide det der med, at man bare kan lugte af bål, fordi alle lugter af bål – og at der ikke er nogen, der dømmer en. Og når jeg er udenfor, har jeg det også bare anderledes. Jeg får luft til hjernen, og så kommer min fantasi på en måde mere frem,” siger Ingrid og retter på sin hue.

Marie, hvad tænker du om, at nogle forældre værner meget om sommerferien og samværet?

“Det kan jeg godt forstå, for det gør jeg også. Men det er jo også sådan, at børn ofte har meget mere ferie end deres forældre. Så i stedet for at blive plantet derhjemme med en skærm fra 8-16, så kan man jo komme ud og opleve noget nyt, og så har man formentlig stadigvæk noget ferie med familien bagefter. Så det er jo ikke enten eller,” siger Marie.

Hvad er det, der gør sommerkoloni til noget specielt?

“Før i tiden løb børn bare ud og legede med dem, der var der, og det gør de jo ikke rigtig så meget mere. Så Ingrid skal ikke snydes for de her oplevelser og det fællesskab, der er på sommerkolonien.

Jeg kan godt lave bål med Ingrid, og vi kan tage på sheltertur, og vi kan tage til Spanien, og vi kan tage til Nordjylland, og vi kan alt muligt, men jeg kan ikke give hende de erfaringer, som hun kommer til at få i mødet med de andre børn. Også det her med at sove et fremmed sted, og ikke umiddelbart at kunne ringe til mig. For det fede er, at de får de der telefoner væk, så de er nødt til at snakke med hinanden.

Vi passer jo rigtig meget på vores børn. Men som forældre har vi fået en alt for dominerende opfattelse af, at børn ikke skal gøre noget, som de ikke har lyst til. Jeg synes godt, at vi må skubbe lidt til dem, så de får muligheden for at afprøve nye sider af sig selv og får udviklet den her selvstændighed. Det, synes jeg, er det allervigtigste,” siger Marie og tager familiehunden Ellie op i armene.