Stor frihed og nye fællesskaber

Alle kan få succes på en koloni
Forældrehistorie med Marie Askehave

Jeg er SÅ taknemmelig for, at mine børn får lov til at komme på Koloni

Sådan lyder det fra Pernille Juhl, der er forsker i psykologi på RUC. Kolonierne er ”sommerminder, sammenhængskraft og højdepunktet i sommerferien”.

Pernille har mange års erfaring med Kolonierne. Hendes ældste datter, som nu bliver student, tog på koloni i 3. klasse, og familien har haft børn på koloni lige siden.

Jeg var lidt nervøs første gang. Min datter skulle være væk i 12 dage, og hun kendte nærmest INGEN. Men det gik helt vildt godt. Der er et stærkt fællesskab på kolonierne, og personalet er utroligt søde og professionelle.

Siden er det blevet til mange koloniophold for Pernilles tre børn. Og for den yngste, der nu går i 6. klasse, er kolonien højdepunktet i hele sommeren.

Allerede i februar spørger hun, om jeg har husket at skrive kolonisedlen under. Hun glæder sig mere til at komme på koloni end på ferie med resten af familien, siger Pernille Juhl.

Stor frihed og nye fællesskaber

På kolonien er der masser af traditioner, der går igen fra år til år. Og der er regler for fx hvornår man går i seng, og hvordan man bader. Men samtidig oplever børnene en stor frihed og tid til bare at være.

  • Børnene føler frihed i gængs forstand, men også frihed i forhold til de fællesskaber, de har til daglig, fortæller Pernille Juhl. På Kolonierne bliver børnene ikke sat i bås, men kommer ud af de sædvanlige gruppedynamikker og finder måske pludselig ud af, at de faktisk er en af dem, de andre gerne vil være sammen med.

Det er ’alle mulige børn’ i forskellige aldre, der tager på koloni sammen, og koloniopholdet skaber sammenhængskraft på tværs af klasser hele skoleåret igennem.

  • Det er supervigtigt, for eleverne i folkeskolen er meget opdelt i fx køn og alder. Det kan koloniopholdet ruske lidt op i, siger Pernille Juhl, der omtaler kolonierne som et ’ankerpunkt’.

I april besluttede et flertal i Børne- og Ungdomsudvalget at godkende et budgetforslag, der reducerer tilskuddet til Københavns Lærerforenings Kolonier med 37 % fra 2025. Hvordan fremtiden ser ud for Kolonierne, hvis budgetforslaget bliver endeligt vedtaget senere på året, er endnu uvist.